2024. április. 19, péntek
 
  Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek  
     
  Huszonöt napirend a június végi képviselő-testületi ülésen
2022-07-13 08:29:23, Városi hírek


Geotermikus fűtési rendszer kialakítása, közszolgáltatási szerződések kötése, új lakásrendelet elfogadása, önkormányzati ingatlanok bérbeadása. Többek között ezekről tárgyaltak a június végi képviselő-testületi ülésen.

 
A következő évek energetikai fejlesztéseinek részeként merült fel a geotermikus fűtési rendszer kialakítása Berettyóújfaluban, mely a meglévő távfűtési hálózat fejlesztését és új hőellátó elemek építését jelentené. Az ülésen az erről szóló előterjesztést tárgyalták elsőként, egyben egy részletes előadást is hallhattak a jelenlévők az elmúlt hónapokban kidolgozott koncepció tervről.
 
Az MS Energy Solution Kft. geotermikus szakmérnökének előadásából a jelenlévők megismerhették hogyan működik a geotermikus hőellátás, illetve azt, hogy mire van szükség egy városi szintű geotermikus hőforrás alapú rendszernél.
 
Az előterjesztésben olvasható volt, a geotermikus fűtési rendszer kiépítése milliárdos nagyságrendű költséggel jár, melyet mint elhangzott pályázati forrásból, valamint szükség szerint hitelből lehetne megvalósítani. Az elfogadott határozat szerint a képviselő-testület megvizsgálja a hőforrás alapú távfűtési rendszer kiépítését és felhatalmazza a polgármestert az ezzel kapcsolatos tárgyalások lefolytatására.
Beszámolók is elfogadásra kerültek az ülésen, a Platinum Hajdú-Bihar Megyei Temetkezési Vállalat és a városi közalapítványok elmúlt évi tevékenységéről szóló előterjesztéseket hagyták jóvá a képviselők.
A bölcsődében, a köznevelési és a szociális intézményekben alkalmazandó intézményi térítési díjakról szóló rendelet módosítását is elfogadták az ülésen. Ez alapján az eddig alkalmazott térítési díjak átlagosan 30 %-kal emelkednek. Az emelést az előző években és jelenleg is tapasztalható jelentős élelmiszer áremelések indokolják. Jóváhagyták azt az előterjesztést is, mely alapján az önkormányzati intézmények közalkalmazottjainak étkezési kedvezményét napi 400 forintra emelik. Az étkezési kedvezményt továbbra is a Közintézmények Szolgáltató Irodájától rendelt ételek árából lehet érvényesíteni.
 
A Berettyóújfalui Kóbor Mancsok Állatvédő Egyesülettel köt ismét szerződést az önkormányzat 2023 december 31-ig, mely az ebrendészeti tevékenység ellátására vonatkozik, a jövőben pedig kibővülne a Berettyóújfalu területén élő lakosoknál elhullt állatok elszállításának megszervezésével.
 
Új közszolgáltatási szerződést köt az önkormányzat a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére. A derecskei vállalkozóval a következő két évre került megkötésre a szerződés.
A 2018-ban elfogadott és azóta többször módosított önkormányzati lakásrendelet a most felmerülő módosítások okán egy átláthatóbb egységes szerkezetbe foglalva új rendeletként fogadott el a testület.
 
Nyílt közbeszerzési eljárást indít az önkormányzat, és két részajánlatban várja a kivitelezők jelentkezését a Morotva utca és a Monostor utca aszfalt burkolattal történő felújítására.
Két önkormányzati ingatlan hasznosítására írt ki pályázatot a képviselő-testület. A jelenleg is üresen álló Tardy u. 10. szám alatti volt Zeneiskola és a szomszédos Szivárvány Református Óvoda épületére.
 
A hamarosan átadásra kerülő inkubátorház hat helyiségének kiadására is pályázatot írt ki az önkormányzat. A bérlő vállalkozások részére irodák, közösségi terek, teakonyhák, szociális blokkok, parkolók kerülnek kialakításra. 
 
Az ülés végén Nagy László képviselő írásban benyújtott kérdése hangzott el, melyben a Király-hágó úti lakosok kérését tolmácsolta. E szerint veszélyes a gyalogos és kerékpáros közlekedés az útszakaszon és kérik az önkormányzatot, hogy vizsgáljak meg egy kerékpárút építésének lehetőségét. Ehhez 1042 támogató aláírást is gyűjtöttek. Muraközi István elmondta, már 2008-ban is felmerült a Nagyváradra vezető kerékpárút építésénél a Király-hágó utca, de a híd és a felüljáró miatt az meghiúsult. A polgármester válaszában úgy fogalmazott több szakaszban, pályázati forrásból épülhetne meg a kerékpárút, melyet érdemes lenne a már meglévő városi hálózatba is bekapcsolni.
 


Kapcsolódó képgaléria:



Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 
     
     MENÜ:  
  Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek

Impresszum | Elérhetőségeink