2024. április. 25, csütörtök
 
  Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek  
     
  Jubilált a boncmesteri találkozó
2023-05-22 12:56:20, Városi hírek


Huszadik alkalommal találkoztak boncmesterek és asszisztensek Berettyóújfaluban. Az országos találkozót legutóbb 2019-ben rendezték meg. A legelső, 2001-es Országos Boncmesteri és Asszisztensi Találkozónak – ahogy idén is – a Makk Kálmán Mozi adott otthont.

 

A jubileumi alkalom fővédnöke, Muraközi István polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a mozi zsúfolt sorai azt mutatják, az érdeklődők örömmel várták az újabb találkozót. A résztvevőket az esemény védnökei, Dr. Glasz Tibor egyetemi docens, illetve Dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója is köszöntötték. Halászné Szilágyi Gyöngyi a szakmai továbbképzés jelentőségéről, illetve az előadások változatosságáról beszélt. Az ápolási igazgató köszöntőjében mindenkit arra kért, vigye tovább a kongresszus jó hírét.

A különleges, jubileumi esemény kezdetét rövid nosztalgiázás előzte meg. Dr. Dombi Imre, a szervezőbizottság elnöke fényképek által egészen 2001. novemberéig kalauzolta vissza az OBAT akkori és mostani vendégeit. Az osztályvezető főorvos a találkozó létrejöttét is felidézte.

A XX. OBAT lebonyolításában a Gróf Tisza István Kórház többek között a Magyar Patológusok Társaságától kapott segítséget. Elnöküket, Dr. Glasz Tibort a boncmesteri szakmáról és annak jelentőségéről, illetve a személyes találkozó előnyeiről kérdeztük.

Az idei kongresszusra a 2020-ra bejelentett előadók érkeztek, köztük Dr. Kovács Lajos, aki több mint 10 éve segíti előadásaival a boncmesterek és asszisztensek továbbképzését. A nyugalmazott rendőr ezredes valós bűnügyi eseteket bemutatva a holttest nélküli bizonyításról számolt be.

Dr. Turzó Csaba a halottvizsgálat és a halottvizsgálati bizonyítvány magyarországi történetét mutatta be, bizonyos korszakokat kiemelve. A kétnapos továbbképzés során emellett olyan témák is szóba kerültek, mint például a modern boncterem technikai feltételei és lehetőségei, a kutyák patológiája, valamint a bonctermi szövettan. Arra is fény derült, a genetikai vizsgálatok hogyan szolgálják a bűnüldözést, illetve Dr. Abonyi Tamás tudományos tanácsadó előadásában arra kereste a választ, lépfene okozta-e az egyiptomi csapást.



Kapcsolódó képgaléria:



Add a Twitter-hez   Add a Facebook-hoz   Add az iWiW-hez
 
     
     MENÜ:  
  Címoldal | Városi hírek | Kulturális hírek

Impresszum | Elérhetőségeink